Всім доброго і бадьорого!
Навесні прийде час міняти комплект ГРМ. По терміну, не по пробігу - міняю раз на 4 роки, за цей час проїжджаю 35-45 тис.км. Ремінь Конті, ролики Іна вже лежать, чекають...
Думаю, чи треба поміняти також і помпу, про всяк випадок. Зараз Кольбеншмідт (50005734), купив у Магістра, поставив в червні 2018 року. До того була SKF (VKPC 85611). Також пишуть, що HEPU (P316) - хороші помпи.
Але є для мене, як для людини з гуманітарно-технічною освітою :), певна гідродинамічна незрозумілість.
У стокових і на деяких "реальних" фото SKF VKPC 85611, а також на Кольбеншмідт, Лузар, Айртеч, Валео крильчатка має дискову частину
а у Hepu і на деяких реальних фото SKF - її не має, як от на цій з "драйву" (зліва ориджіналь, справа - SKF)
Як цей диск впливає на продуктивність помпи? На мою непрофесійну думку, він зменшує проміжок між лопатями і корпусом і тим зменшує "витікання" потоку рідини, створеного лопатями, тому продуктивність помпи з диском при інших рівних буде більшою, саме тому на деяких помпах крильчатка з обох боків обмежена дисками. Чи ніт?
Також моя непрофесійна логіка каже, що чим більше лопатей - тим краще (до певної межі, звичайно). І що більша довжина лопаті - теж швидше добре, ніж погано.
Тому - основні питання:
Чи варто орієнтуватися саме на ту чи на іншу крильчатку?
Можливо є інформація, з чим (крім бажання зекономити на матеріалах) пов'язане рішення СКФ (або того, хто для них виробляє помпи) змінити крильчатку чи причина не в SKF, а у наших продавцях?
Помпу я 99,9% буду міняти, тому - на кого з виробників орієнтуватися? питання "обсмоктане", але все ж...