Декілька днів назад на офіційній сторінці Департаменту агропромислового розвитку Київської ОДА у фейсбуці вийшов цікавий допис під назвою: Конопля – несправедливо забута культура
Конопля – несправедливо забута культура.
Мабуть жодна сільськогосподарська культура не випробувала досить упереджене відношення до себе, як конопля.
В 1930-і роки на долю СРСР припадало біля 80% світового виробництва даної культури, яка використовувалась для виробництва масел, ліків. З початку 60-х років минулого століття роль коноплі в сільському господарстві знижувалась.
Не дивлячись на те, що українські сорти коноплі не містять тетрагідроканнабіололу ( наркотичну складову), її вирощування ретельно регламентується та контролюється на державному рівні.
На сьогоднішній момент в Україні склалась непроста економічна ситуація, яка змушує сільгоспвиробників шукати нових рентабельних культур, або ж відроджувати забуті.
Особливу увагу приваблюють експортноорієнтовані товари. Конопля в цьому сенсі приваблива культура , оскільки насіння користується попитом з боку європейських покупців.
Починаючи з 2012 року в Україні відмічається поступове відродження коноплярства, площі технічної коноплі поступово збільшуються.
Вже працюють декілька підприємств, які займаються переробкою і їх кількість постійно росте. Тому аграріям Київщини слід більш пильно придивитися до цієї культури.