Тема про шляхи офіційного виїзду закордон.
Виїзд, легалізація, проживання, вивчення мови, навчання, робота.
Без повчань та переходів на особистості.
Тільки факти та поради.
Опубликовано 16 Сентябрь 2025 - 18:04
Тема про шляхи офіційного виїзду закордон.
Виїзд, легалізація, проживання, вивчення мови, навчання, робота.
Без повчань та переходів на особистості.
Тільки факти та поради.
Опубликовано 02 Ноябрь 2025 - 22:37
багато залежить від роботи. якщоти працюєш на віддаленому доступі та маєш непоганий заробіток, то чому б ні.
Ну от зі мною вчиться литовець Юріс, десь 55 або трохи більше. Років 10 якщо не більше працював в польскомовному колективі поки не закрили фірму ( викупив конкурент і просто закрив рік назад ) - тепер виявилось що треба певний рівень щоб знайти роботу в такому віці. Тому можна десятиліттями і руками працювати без мови і не паритись особливо...
Опубликовано 02 Ноябрь 2025 - 22:41
sapphir, головне щоб здоров'я не підводило... бо краще з віком воно не стає
Друзей очерчивая круг, не раскрывайте всем объятия. Порой размах широкий рук...... весьма удобен для распятия!
Учите латынь, в аду с вами никто по-английски разговаривать не будет.
Опубликовано 03 Ноябрь 2025 - 08:55
sapphir, мабудь він мав на увазі, що проблем з медициною там буде більше ніж тут, звісно від статуса залежить.
Я ще додам, що з віком розвивається така погана риса як лінь. Іноді вона важливіша ніж закон самозбереження
![]()
Є проблеми, згоден. В малого заболів 7-й зуб - полікували але не допомогло, болів далі. Вирвали - мінус зуб і 400 євро. Не лікар але знаючи своїх лікарів з поліклініки Мед Універу Львова - значно за менші кошти вони б поборолися за збереження. Ну але таке, з другого боку пенсіонерам з пенсією в 50 фунтів також хворіти не можна бо навіть маючи можливість звернутися не факт що буде за що ![]()
Изменено: sapphir, 03 Ноябрь 2025 - 08:56
Опубликовано 21 Ноябрь 2025 - 02:53
Щось нове - от просто не заходить. Фоном слухати англійську також не помагає - я концентруюсь на роботі і мені все одно що навколо. І займатися треба себе заставляти що дуже складно
Інформаційне поле у тебе якою мовою?
Налаштування гаджетів, записи нотаток, інше?
Підписки на усілякі ютуби/блохерів, фейсбуки?
До слова: на якій музиці ти виріс? На Бетховені та Моцарті?
Чи на "гоп-стоп, ми подошлі із-за угла", "владімірскій централ"?
Не прикол, але це ду-у-уже впливає на мову.
He who laughs last laughs best ©
Опубликовано 26 Ноябрь 2025 - 15:03
Питання для тих хто у темі. при заявці на отримання візи у Юк, проводиться моніторинг банківських рахунків людини, що подає?
Ну, типу проводиться. Вони ж оцінють подані документи. Є перелік документів, які бажано добавляти до заяви про оформлення візи. Туди входить і довідка по рахунках в банках.
Чи може так статися, що відмовляють, тому що є кредит ?Це наврядчи. Кредитний рейтинг ніхто не перевіряє. Подавай довідку з банку, де немає кредиту взагалі та й в цьому плані не буде проблем.
Опубликовано 26 Ноябрь 2025 - 23:57
Якщо справно сплачує кредит то тільки +. Я не мав кредитів і кредитної історії і мені не дали кредиту.
А я з 17 до 24 року не платив і судився з банком. На сьогодні ніби все ок, але є одне але - держава ще може нарахувати на списані кошти 20% податку ( ну або біля цього ) бо важає це моїм прибутком
Тобто взявши 500 тис свого часу а повернувши майже 6 мільйонів ти ще комусь щось винен ![]()
Тому не думаю що закордонні служби взагалі мають хоч мінімальний доступ до того що є в людини в Україні. В моєму випадку виконавець всім банкам які є в Україні надіслав лист з вимогою заблокувати всі мої рахунки і фізичні депозитні комірки.
Інформаційне поле у тебе якою мовою?
Налаштування гаджетів, записи нотаток, інше?
Підписки на усілякі ютуби/блохерів, фейсбуки?
До слова: на якій музиці ти виріс? На Бетховені та Моцарті?
Чи на "гоп-стоп, ми подошлі із-за угла", "владімірскій централ"?![]()
Не прикол, але це ду-у-уже впливає на мову.
З того що перерахував - нічого не помінялось глобально з Україною. Пробував дивитися з субтитрами - концентруєшся на читанні і відео а мова йде як фон. Пробуєш слухати мову - в реальній швидкості нічого не встигаєш і чуєш окремі слова. Ніхто як на заннятях для початківців тут не говорить - ані по швидкості, ані по якості. Тому поки що вчу як можу...
Изменено: sapphir, 27 Ноябрь 2025 - 09:07
Опубликовано 26 Ноябрь 2025 - 23:57
Щось останні декілька сторінок знову у флуд скотилися.
По темі.
Їздив на початку листопада до сина, який з жовтня навчається у Словаччині.
Для нього основна проблема зараз - мовний бар'єр. Потроху адаптується, але зважаючи на те що в общазі 99% українців (при чому відсотків 40-50 - російськомовних), переключитись на мову носіїв поза межами навчального закладу досить складно.
Паралельно поєднав приємне з корисним, оформив і отримав "дочасне уточисько" на себе. Наразі просто хай буде.
Процедура не складна, займає хвилин 15-20, головне попередньо записатися на прийом через систему резервування до відділення поліції у справах іноземців (чуженецька поліція або "cudzineckej polície").
Відділення є у містах Bratislava, Nitra, Žilina, Banská Bystrica, Rimavská Sobota, Dunajská Streda, Trnava, Nové Zámky, Trenčín, Ružomberok, Prešov, Košice, Michalovce.
Я був у Михаловцях. У Братиславі наче писали що прикривають.
Вартість послуги - 10 євро (нетермінове, до 30 днів) або 40 євро термінове (до тижня)
Візит був запланований на 10.30 ранку. Прибув на 9.30 щоб заповнити завчасно анкети і сплатити в терміналі послуги. І не прогадав. О 10 вже проголосили зі списків моє ім'я.
Оскільки на митниці зараз відбувається незрозуміла ситуація з чергами, виїхав напередодні. Шукав апартаменти для ночівлі у місті де знаходиться пункт поліції, але по факту вийшло вдвічі дешевше забронювати житло поза містом у 7-10км віддаленості від точки. Але дешевше, комфортніше і затишніше.
Умовно, не знаюси словацької, але нативно розуміючі що питають (мови схожі, не так як польська, але теж зрозуміло) абсолютно спокійно відповів напівукраїнської, напівзакарпатською, напівсловацькою мовами. Як то кажуть, ну, шо знав, те розповів.
Вам видають спочатку папірець А4, а пізніше на вказану вами адресу у Словаччині присилають пластикову картку (типу нашого ІД паспорта).
Що воно дає те "дочасне уточисько" (тимчасовий прихисток):
- Повний доступ до системи державної охорони здоров’я у Словаччині
- Повний доступ до словацької системи освіти
- Право працювати у Словаччині як найманим працівником, так і самозайнятою особою
- Доступ до різних видів державної соціальної/фінансової допомоги (не планую користуватися)
- Система субсидій на житло протягом перших 60 днів з моменту отримання вперше статусу тимчасового захисту в Словаччині (не планую користуватися)
Заради цікавості подивився чи можна у Словаччині десь працювати так щоб вистачало хоча б на їжу та житло і бути поруч з сином.
Знайшов декілька варіантів для автоелектрика на сервісі на прикладі міста Кошице, пропонують до 2000євро, але потрібно знати мову (хто про це конкретно вказує у вимогах, а хтось напевно просто умовчує).
Поміркував і поки повернувся додому. Якщо не байдикувати, то 2000 євро можна спокійно заробляти і у нас.
Поки що в роздумах... Але можливість вибору точно зайвою не буде
Опубликовано 27 Ноябрь 2025 - 00:12
Як на мене - не питання скільки заробляти, питання - на що хватить.
У мене цілі по приорітету такі:
1. Бути поруч з сином, щось допомагати/купляти/готувати і при цьому не бути в мінусі. Нехай просто в нулі
2. Закривати частину фінансових питань в Україні (бо ще є донька і дружина, хоч остання і працює)
Зупиняє те що окрім фінансів є ще питання по хазяйству, які "дівки" самі не вирішать. Приватний сектор (вода, водовідведення - все автономне). А з енергетикою - ще й питання обслуговування автономного електропостачання
Тому повернувся і працюю тут, а малого періодично відвідую і забезпечую необхідним для комфортного проживання та перебування
Опубликовано 27 Ноябрь 2025 - 08:13
Знайшов декілька варіантів для автоелектрика на сервісі на прикладі міста Кошице, пропонують до 2000євро, але потрібно знати мову (хто про це конкретно вказує у вимогах, а хтось напевно просто умовчує).Просись на безплатну пробу. Тих 300 необхідних по роботі слів і термінів вивчиш за 2 місяці. Їм більше діагност потрібен. Сервіс по сусідству не зміг програмно розвести електричне ручне гальмо в рав4 і відправив до дилера міняти колодки.
Опубликовано 27 Ноябрь 2025 - 09:16
З мовою то як повезе або який настрій в того що проводить співбесіду буде - тут так само. За когось спілкувались знайомі і пояснювали що людина не говорить, за когось - спілкувались від імені людини ( і таке є
) - і людей брали. А є приклад литовця Юріса - він майже 12 років пропрацював на виробництві, подав заявку на аналогічне бо його рік назад закрилось - по досвіду влаштовує, люди ніби треба але прийомом займається підрядна агенція. І перше що треба - поспілкуватись телефоном, а в нього з цим проблема дуже велика. Почала говорити дочка - їй відмовили
Нажаль знайомих там немає щоб зробити "задом на перед" - подати з фірми в агенцію запит на конкретну людину ( тут так більшість приїжджих влаштовується ).
Опубликовано 27 Ноябрь 2025 - 12:23
По темі Словаччини:
- Bank - 2000євро, це прям непогана зп, середня зп по країні ~1600, наприклад, бачив вакансію у своєму містечку - ІТ спеціаліст на невеликому комплексі (пивоварня+готель+ресторан+магазин), людина(одна-едина в штаті) яка підтримує компи, мережі, прикладний софт- пропонували 1400-1500.
Менш кваліфікована праця - все в районі мінімалки. Електрики - поважна робота, але здається треба і українські дипломи визнавати і дозволи отримувати, не факт що так сходу вдасться(.
- Є офігенні безкоштовні мовні курси від міжнародного центру міграції (IOM), пишуть доречі що в січні буде набір.
Через зум, 2-3 рази на тиждень, кілька варіантів часу, я там зараз на В2. Коли я вчився в А1 групі, були люди які на момент навчання ще були в Україні
https://www.mic.iom....eho-jazyka.html
і це доречі не єдині безкоштовні мовні курси. Не думаю що платні, особливо, де українські вчителі будуть краще.
- Водійське посвідчення, якщо ще немає ( у дружин, дітей) простіше отримати в Україні, бо люди з тимчасовим захистом не можуть їх отримати тут (тільки після певного періоду з ВНЖ (не дочасного уточиська), для студентів наче є виключення, але все одно дорожче + на початку мовний бар'єр може заважати).
Тимчасовий захист - це тимчасовий захист, хоча саме зараз - в місцевих ЗМІ пишуть про пропозицію МВС, що після закінчення діі тимчасового захисту можна буде перейти на інший вид побиту, або просто знаходитися ще рік. Тобто виглядає, що проблем з легалізацією не буде.
Опубликовано 27 Ноябрь 2025 - 16:23
Опубликовано 27 Ноябрь 2025 - 20:11
По темі Словаччини:
Дякую за розгорнуту відповідь!
Міняти те що є на те що МОЖЕ БУТИ - ще та історія
До 2000 євро може бути і 300-500 євро.
Але справа не в грошах.
Я повернувся назад бо тут у мене напрацьована клієнтська база, інформаційні канали та мої дві дівчинки, які потребують фізичної наявності і допомоги.
Починати все з нуля буде важко.
Словаччинну розглядаю як запасний аеродром, коли треба буде забирати всю сім'ю.
Вцілому не маю бажання переїзджати. Є прикольні фічі місцеві, але вдома є вдома.
Опубликовано 28 Ноябрь 2025 - 15:10
Щось змінити в житті і лишитися - це інше, тоді ті тимчасові захисти не мають сенсу. Це тупік і все одно прийдеться переходити на нормальне біженство з подальшою легалізацією. Про родину з Харкова здається писав - там все для дітей а враховуючи що найменшому менше трьох а старшій 17-18 - вони тут надовго, точніше скоріш за все назавжди.
В Словаччині тимчасовий захист таки трошки має сенс, можна придивитися, потім почати працювати/вчитися/бізнес(місцевий ФОП). Ще є опція "Blue card" для уникальних спеціалістів..
Навіть з простою роботою можна отримати ВНП по працевлаштуванню("преходний побит по замеснанію"), через 5 років преходнего- отримати тривалий побит, за 10 років легального проживання вже можна отримати громадянство.
- Студентський ВНП - без проблем, треба лише вступити, (навчання словацькою безкоштовно) + показати на рахунку гроші на проживання(якщо не відмінили цю вимогу, рік тому було в районі 3к євро)
- З ВНП по бізнесу наразі є проблема, що є лише певна кількість квот(+треба бізнес-план і довести що це дуже корисно для країни
) і подаватися треба в консульстві СР на території України.
- Але можна працювати як місцевий ФОП маючі ТЗ, хоч зараз це не буде підставою для виду на проживання, але це може змінитися після закінчення дії ТЗ, вірогідно що офіційнопрацюючих легалізують.
=
По моїм знайомим, ті хто хотів змін і поїхати назавжди - ті поїхали далі: Канада, Штати, Ірландія, Іспанія, на крайняк Австрія
.
а тут, в основному, ті хто хотів на "трошки перебути", а далі само пішло - діти вчаться, дома краще не стає
. Взагалі "дім" давно не такий яким ми його пам'ятаємо..
==
Ще важливе питання- вектор розвитку Словаччини, новини всі ж читають... але то вже інша історія, не про легалізацію, а скоріш про доцільність переїзду.
Изменено: Schnauzer, 28 Ноябрь 2025 - 15:11
Опубликовано 29 Ноябрь 2025 - 16:53
всім хто відповів стосовно кредиту дякую. Поки що виявилось, шо це дійсно нікому не цікаво
Щось останні декілька сторінок знову у флуд скотилися.
треба зачиняти вже так?
можливо комусь буде цікаво. у ЮК існує програма для навчання українців, у вишах, безкоштовно, навіть виплачують стипендію. Я був вражений, але людина навчається при цьому з знанням мови біда, бо вчила у школі німецьку
. підначував, що виженуть швиденько, але тримається вже четвертий місяць
Изменено: molodec, 29 Ноябрь 2025 - 17:02
Опубликовано 29 Ноябрь 2025 - 20:56
Є таке. Але, відверто кажучи, цим ми завдячуємо нашим людям, тут на місці - Ukraine Global University. Саме вони на початку війни домовились з багатьма університетами у світі щодо безкоштовного навчання наших студентів. Сама програма наче називалась Global for Ukraine, або щось типу того. Стипендію виплачують в основному за рахунок спонсорських коштів. Навчальні заклади самі шукають ці гроші.у ЮК існує програма для навчання українців, у вишах, безкоштовно, навіть виплачують стипендію
Опубликовано 29 Ноябрь 2025 - 22:34
Не знаю що за програма в вишах - чув що є країни де іноземні студенти перший рік вчать тільки мову. Ті ж мовні курси що відвідує більшість приїжджих -English for Speakers of Other Languages - це такий мінімум який хоч якось навчить іммігрантів мові і трошки культурі ( переважно тих, "50 відтінків коричневого"
). Але 4 години в тиждень - це ніщо якщо немає практики, такі курси це роки і роки навчання. На тимчасовому захисті, якщо ти тут ненадовго, нащо напружуватись? Займатися по 4-6 години в день місяці 3-5 - напевно був би результат але 140 годин за рік це як в автошколі 20 годин на водіння
Ходжу бо можу але результата поки що нема - за тиждень буде письмовий іспит Ентрі 2 - побачимо, примітивні питання що аж смішно іноді.
Изменено: sapphir, 30 Ноябрь 2025 - 11:09
Опубликовано 30 Ноябрь 2025 - 12:27
На тимчасовому захисті, якщо ти тут ненадовго,
кажуть, що поки вчися не виженуть![]()
Сама програма наче називалась Global for Ukraine, або щось типу того. Стипендію виплачують в основному за рахунок спонсорських коштів. Навчальні заклади самі шукають ці гроші.
так, шось таке
В Італії також є. І навіть гроші сплачують за курси.
цікаво. бо подруга моєї подруги розповідала, щр нема. ну тож дівчата, вони занадтто гарні щоб бути розумними, тому не факт
0 пользователей, 1 гостей, 0 скрытых