продублюю і тут.
Хочу розповісти свою історію купівлі ноутбука на ОЛХ. І вкотре застерегти читачів нашого ресурсу від шахраїв.
Отже помоніторивши ОЛХ я знайшов кілька цікавих пропозицій.
Випадок 1. почавши переписку з "продавцем", і вияснивши деталі товару, продавець заявляє про те що хотів би отримати задаток, сума задатку 1000грн (вартість ноутбука більше 15000). Відповівши продавцю що такий задаток не є обґрунтованим я запропонував задаток в 200грн, на що продавець погодився. Отримавши реквізити для оплати (картка Приват Банку), та попередньо переговоривши з продавцем по телефону , я звісно спробував пошукати продавця в інтернеті на предмет кидалова. Нічого не знайшовши і усвідомлюючи ризик я переказав 200грн. І за класикою жанру продавець на наступний день трубки не бере, не передзвонює, - класика жанру. Написавши йому в приват черех ОЛХ я застеріг його що викладу його данні в інтернет, на що він прикрившись зайнятістю на роботі, вислав мені номер накладної. Накладна на сайті Нової Пошти відслідковувалась як "Електронная заявка в стадии обработки» зателефонувавши до Нової Пошти я вияснив що такої гакладної не існує.
Отже маємо набитий один ріг і -200грн в балансі.
Данні продавця:
Нік на ОЛХ andreymurz, по інформації з ОЛХ він з м. Бершадь Вінницької області.
Тел. 0969777720
Номер картки Приват банку 5168 7555 0851 4474
Хоменко Евгений Сергеевич
Випадок 2. Подібний за розвитком і кінцем до першого, за винятком того що продавець спілкувався по телефону цілком адекватно, передзвонював коли не піднімав трубки. Проте є і відмінність, продавець нібито хотів би продати товар по місцю і якщо за кілька днів не продасть то згоден був мені переслати, але просив звісно задаток ))).
Отже ще один ріг і ще -200грн з бюджету.
Данні продавця:
Нік на ОЛХ yakubovskiy78, по інформації з ОЛХ він з Мелітополя.
Тел. 0989410750 або 0933265880
Номер картки Приват банку 5168 7556 1691 3535
ЦИБРОВСЬКИЙ ОЛЕКСАНДР ЮРIЙОВИЧ
Випадок 3. Відрізняється від всіх інших, і розрахований на просунутого інтернет-шопера. Отже є оголошення з товаром, є кілька інших оголошень від цього продавця. На моє приватне повідомлення через ОЛХ приходить відповідь ламаною українською, з вказанням скайпу і пропозицією спілкуватись далі англійською і через скайп. Мені стало цікаво. Почав переписку через скайп, історія така що у нього магазин музичних інструментів в Лондоні, і ноутбук знаходиться також в Лондоні, він займається продажем як муз інструментів так і час від часу інших речей. На питання як він планує доставити ноутбук в Україну він відповів що може вислати сервісом Parcel-Force, погугливши такого перевізника я дізнався що його активно використовують для перевезень по Європі і до нас в тому числі. Отже постало питання вартості доставки, на що продавець відповів що оплатить доставку сам. Мене це насторожило, але стало цікаво що далі. Оплата вартості ноутбука ….. перевізник Parcel-Force пропонує сервіс Escrow, якщо хто не знає то поясню це сервіс за яким продавець відправляє товар, покупець переказує кошти на проміжний рахунок компанії, перевізник доставляє товар покупцю і після цього кошти з проміжного рахунку переказуються на рахунок продавця, звісно за винятком відсотків за користуванням такого сервісу. Якщо покупець товар не отримує то сервіс повертає кошти покупцю. Отже все ніби чудово і цікаво. Даю продавцю свої реквізити куда висилати товар, і мені приходить лист з інструкцією що до оплати. А також трекінг номер відправки. АЛЕ сервер звідки прийшов лист і власне сам сайт де потрібно вбивати трекінг (а він вбивається нормально і виводяться мої данні) є на сервері другого домену. Тобто ліст мені прийшов взагалі від parcel-force@financier.com а сайт де потрібно було вбивати трекінг номер parcel-force.tekcities.com тобто під домен другого рівня а не першого як це має бути у нормальної фірми. Так само в інструкції до оплати я мав би переказати кошти через сервіс WesterUnion вказавши на ці подробиці продавцю і заявивши що я відміняю угоду, продавець відповідав що він вже заплатив за доставку і що це все нормально і що сайт актуальний. Звісно що трекінг номер не пробивався на оригінальному сайті компанії перевізника.
Данні продавця:
Нік на сайті ОЛХ jhonsonmusic
Email: jjmusicshop@lycos.com
Отже сухий залишок … навколо купа шахраїв. Довіряти чи ні продавцям залежить від Вас самих, і від Вашої інтуїції. Проте кожен має усвідомлювати що ризик є з обох сторін. Чому я погоджувався на задаток «на пересилку» …. Тому що я можу зрозуміти продавця якщо відсилати ноутбук «туда і назад» то це потягне під 300-400грн. отже ризик є і з боку продавця також.