висловлюю свою думку, не ґрунтуючись на проблемах інших власників OPEL з мотором A14NET.
Двигун
Заявлений ресурс – 350 тисяч км.
Як нам заявляють поршнева руйнується через детонацію, яка виникає при використанні неякісного палива.
У цю казку можна повірити почасти. Що я роблю? Я заправляю завжди на одній заправці, завжди 95 звичайний і повний бак.
Друга причина: умовою виникнення детонації є проблема з вентиляцією картера, що викликає неправильне сумішоутворення.
У мене такого не було і я навіть не дуже розумію, що тут написано, як для звичайного обивателя, навіть трохи більше знаючого, розумію, що поршень стискається, подається іскра і бензин вибухає (якщо зовсім простою мовою).
На поршні є маслоз'ємніі та інші кільця.
Тобто зверху вибухає, внизу масло змащує стінки циліндра в поршневій групі.
Цілком логічно?
Зробив висновок, що олія також має дуже хороший привід бути винним.
Що ллю? Рекламувати не хочу фірму, тому що підробляють всі олії іменитих брендів. Починаючи від оригіналу GM, закінчуючи швидко розкрученим MOTUL. Для обговорення масел є спеціалізовані сайти, на яких тестують олії, та пишуть реальні результати.
Скажу одне. Купую масло у офіційного дистриб'ютора (не розрекламоване). Це все, що потрібно знати. Купувати олію за тисячі, сенсу не бачу. Підробляють все, що на слуху.
Третє.
Масло міняти раз на 15 тисяч км пробігу — вбивчо для мотора. Для будь-кого абсолютно.
Я б рекомендував міняти масло залежно від кількості часу місто/траса.
20/80 - раз на 10 тисяч.
40/60 – раз на 9 тисяч
65/35 – раз на 8 тисяч і частіше.
Турбіна
Те, що тріснутий корпус турбіни вважається нормою, всім давним давно відомо.
Питання, наскільки там велика тріщина?
Другий момент. Забивається трубка маслопроводу, і ваша турбіна "дуже швидко закінчується".
Як вона виглядає? Номер запчастини: 0860445 . Неодноразово писав, що маючи "турбу" під капотом, заглядайте хоч раз на тиждень, і перевіряйте наявність течій, запотівань. Я цю трубку змінював на пробігу 90. Забилася вона чи ні — не став розбиратися. Просто пам'ятайте про таку проблему.
Третій момент. Ви бачили, як гріється турбіна? Вночі покатайтеся хвилин 15 на 5 тисячах обертів, особливо у спекотну погоду. Відкриєте капот, можна легко побачити її червоною (не розпеченою звичайно, але таке є).
Після будь-якого бажання "пукнути турбіною" на дорозі, дайте їй охолонути. Навіть якщо у вас є всякі охолоджувачі та інше. На скільки мені відомо, турбіна працює із 1560 оборотів.
Що роблю? Приїжджаю, паркуюся, секунд 30 машина завжди заведена (це якщо не їхав понад 2 тисячі обертів). Якщо ви ганяли, рекомендую хоча б 3 хвилини зачекати.
Четвертий момент. Турбовані двигуни не люблять подорожі на короткі дистанції.
Це можна не обговорювати.
У чому плюс турбіни? Економічність. Згадайте років 10 тому час. Та можна й 15. Мало де взагалі була турбіна. Будь-яка малолітражка "їла" все одно 10-11. ( був Оpel Аstra H GTC, менше 10.8 я на приладку не бачив). Пора[CENSORED]те, скільки у вас бензину йде на рік. Ваша турбіна в рази окупається, якщо дотримуватись рекомендацій.
Термостат
Термостат не любить пробки. Від слова зовсім. Можливо саме з цього я в пробці не стою на місці, а вічно перебудовуюсь і моя поведінка на дорозі за кермом виглядає як "агресивне водіння".
Будь-які трубки, теплообмінник, та інше пластикове пов'язане з антифризом.
Пластик, гума скрізь різна. В основному, будь-яка м'яка гума стає дубовою. Залежить від гуми. Термін служби в основному – 5 років. Нічого дивного у цьому немає. Особливо коли матеріал працює в агресивному середовищі. З одного боку з маслом контактує (теплообмінник), а з іншого боку з антифризом. Модуль запалювання можна сюди віднести (напевно). Плюс до цього ми додаємо клімат. Влітку + 30. Взимку – 10. Спілкувався з італійцями в Італії. У них опеля чудово живуть. Гума постійно гріється та охолоджується. Пам'ятаємо і не нарікаємо.
PS: змінив прокладки теплообмінника і пару трубок через 5 років. Бачок охолоджуючої рідини змінювався один раз (1 раз на 6 років). У кришці бачка ОЖ є клапан. Змінюйте його раз на 2 роки (маленька хитрість).
Начебто все написав, з основних проблем щодо опелю.