Присвячую діду Щукар(та всім не байдужим до цієї теми,та рибалки взагалі)
Планував виїхати у свої місця на 16вечір/17ранок.
Але сталося,не так як гадалося...Щоб не бігти попереду паровоза,за всім по черзі
Так от-п'ятниця ранок...Речі зібрані ще з понеділка,авто укомплектовано рибацьким скарбом з вечора,проходжуюсь ранковим супермаркетом-закуповую свіжу горілку/пиво/закуску собі;і соки вкусняшки, заманухи-Сашкові(якщо хтось не знає-мій молодший син і вірний напарник на воді).
Заходжу додому,насипаю у кастрюлю чверть відра борщу(дитина повинна їсти перше обов'язково!),додаю до цього з півдесятка відбивних і...
Ніяк не можу вирватись з роботи,то те,то се.то клієнт,то доставка!
Нарешті о 12:30вирушаю...Забираю Сашка з садочку.Заскакуєм на ОККО-95Пульс вщерть заповнює бак.Роблю невеликий крючок,заскакую на ринок Перова за деталюгою і...
Ура!!!В пампаси!!!!
Лясім/трясім-оцим/поцим,-радісно в'їздимо на берег...
Швидко збираю човен,мотор,,паливо,:ехо,їжу,снасті,спінінги,півкавуна,рюкзак з Сашковою одежою та аптечкою...
І!!!
Стаю,грію борщ,наливаю по тарілкам,добавляю сметани-запрошую сусідів Сергія Дмитровича та Юрія Анатолійовича...Саня в цей час,вже свою тарілку борщу майже вмаламурив-на свіжому повітрі,заставляти їсти не треба!
І!!!
Ну,-"за приїхало"!!!
Випиваємо бойові 100грам,за які я згодом пошкодую!!!
О 17:00 відходимо від бази і потролінговуючи мочу старі й нові приманки...
Допоки дійшли до Капакабани-жодного смичка...Вийшли на пляж,скупнулися,поїли кавуна...
Пішли тролінгувати на улюблені грядки(3/4м.під кушириками.лепехою)...
Чіпляю Джексонівського Карасиа 7см на один прут і "пятава ядовага"Хорнета на другий-пішли...
Проходим з півкілометра.Смик/гуп-есть!Перша кілушна хаюша займає своє місце на кукані...
Йдемо далі-проходимо ще метрів 300 ввалюється на того ж самого Хорнета-друга хаюша такого ж розміру.Виматував Сашко-під аплодисменти пропливаючих рибацюг...
Куширики закінчуються починається звал з 4 на 14метів старика...
Перечіплююсь.На один прут Танцюриста на другий Полтергейста.
Йдемо.Гарно вже так пройшли,коли бачу,що полтергейст(цей спінінг закріплений на човні,а з Танцюристом я тримаю в руці.щоб відчувати чи по дну б'є)-перестав грати.
Спінінг з танцюристом закріплюю на борту,а з полтером виматую,відчіпляю траву і закидаю.
Полтергейст як завжди недалеко летить і відпустивши ще трохи нитки закриваю катушку і в цей момент бачу що на другому спінінгу-міцна покльовка!!!
Швидко прут з полтергейстом Сашку до рук-"Сашко-виматай!"Саня швидко виматує полтера...
Я ж узявши в руки прут з Танцюристом розумію,що на другому кінці не жарти!!!А цей прут у мене з кастінгом 5/25гр.
Розумію,що не просто сом,а дійсно здорова рибина.
Взяв він на 6.5м і ми почали змагання...Хоча які це були змагання???Я зазвичай сиджу у кріслі.Поза дуже зручна для силових вправ з виматування...Але ж у мене шнур 0.2 і я боюсь щоб він не лопнув....
Сом стягує човна на глибину і під силою сома,течії і невеликого вітру прямуємо до іншого(правого)берега Борисфена...
Я звичайно відрегулював потихеньку трещітку,щоб і нитку не порвати і в той же час щоб втомлювати супротивника....
15 хвилин пройшло-а рибина від дна не відривається.Нас затягнуло на 14м.і ехолот чітко показує на якій глибині мій улов....Сашко починає розмови,що,-"тату ми так звідсіля ніколи не поїдемо,ти дуже довго його виймаєш!"Заспокоюю його і обіцяю що скоро сом з'явиться на поверхні!
30 хвилин-рибина не здається і приймаю рішення,/не зважаючи на невеликий тест спінінга/пробувати "викачувати...О!!!Почало подаватись!
Але з перемінним успіхом.Ехо показує сома то на 5метрах то на 8,а під нами-12 метрів...Я тривожно вдивляюся в наближуючийся берег.Там куширики,лепеха,водорості-якщо сом туди зайде-не підніму!!!
Починаю викачувати сильніше...
І ось-він з'явився на поверхні метрів зо п'ять від човна...Мамо рідна-пОтяг з вагонами,а не рибина...
Підняти на поверхню я його підняв,але ж треба якось в човна.Та так щоб всі залишилися не травмовані.
Сом в цей час знову уходить в глибини.Я ж наказую і допомагаю Сашку прибирати коробки з воблерами,рюкзаки,крісло-все швидко за допомогою Сашка переміщується в ніс човна.Те що на Сашку вдягнений спасжилет-само собою зрозуміло!
Дивлюся на свою підсаку в наступний підйом сома на поверхню-і вона мені здається дитячим сачком для метелика!!!
Прошу Сашка знайти в рибацькому рюкзаку перчатку і він слухняно знаходить і вдягає мені на руку!Чомусь мені здалося,що я зможу втягнути рибеня хапнувши за нижню губу...
піднімаю ще раз наше жабеня з глибини і...,бачу що воблер у пащі весь,але недалеко і поводок(дякую тобі друг Віталя,що посовітував сталевий 70см.поводок) зачеплений за боковий плавець.Улюблений прийом сома-різати нитку пилкою на боковому плавнику.А в мене там запас від плавника десь з 10см. поводка.
Ну...відмовився я я брати сома за пащу,Але ж якось його треба виймати...Розкладаю "дегенеративну" підсаку-роблю максимальний виліт ручки...
Пробую взяти підсакою
Але де там-ближче чим на метр сома до лодки підтягнути не можу.І кожен раз коли я не можу його взяти підсакою-він йде на глибину і його потрбно качати знов....
Щоб була більше зрозуміла трагічність ситуації...Сашку підсаку не даю!Сам я можу тільки двума руками тримаючи спінінг викачати сома й підняти на поверхню.Тільки беру підсаку в одну руку й намагаюся взяти велетня-несамовито тріщить катушка-сом іде гуляти під воду...
Може на десятий підйом,стоячи на одному коліні як Спартанець у лодці-таки вдало підсовую по курсу сома на глибину підсаку...І він таки ввалився в підсаку як слон у пОсудну лавку!!!
Передаю прут Сашкові-він скидає фрікціон на відмотку,я хватаюся двома руками за підсаку...
Перша думка коли я намагаюся перетягнути підсаку з рибою в лодку-ні хуху собі!!!Берусь двома руками саме за сітку підсаки і...перевалюю рибу в човен,в руці лопається Обід підсаки,але Обід мене не поранив!!!
Все,занавіс!
Сашко кричить -Ура!
В мене від перенапруги тремтить усе тіло!(пишу на другий день,крєпатура в ногах і руках така що боляче ходити,або щось робити)
Я багато написав,але від моменту коли сом опинився в підсаці,до того моменту як він опинився у човні пройшла рівно одна мить!!!!!!!
Сил у мене залишилося саме на цю мить!!!Більше-ніц!Озираюся-ми за 50метрів від кушириків-наша взяла!!!!!!
Ось ця мить(дякую тобі сину,що ти в мене такий відчайдуха(хоча й боїшся гедзів) й помічник!)

Дивлюсь на годинник 19:38!Ну і накуя тобі питається була та чарка???
Як тепер рибу зберегти?Треба якось її везти до діда на дачу...Добре це буде потім...
Так і залишивши сома лежати на тому місці,ставлю назад своє крісло і на повному ходу йду до свого табору.
По дорозі заїхали до Сергія Дмитровича,позичили сомовий кукан на час зборів.
Ну і звичайно влаштували фотосесію...
Це я і моя гордість-мій син і помічник Сашко.Отак ми вдвох тримали сома

Приблизно так я його тримав сам.У мене зріст 174см.

Отак сома зважував мій тато.Наважив 67російськіх фунтів.Що дорівнює-27кг400грм.

Там трохи хвоста при зважуванні лежало на землі,але в мене вже руки не тримали це одоробло!
Я поки витяг його з води та впхав у мішок(білий такий з під цукру) щоб везти на дачу-думав пупа порву.Але і в машину вкинув і з машини вийняв.
До дачі він доїхав пізно вночі,швидко,з комфортом.Тато заздалегідь набрали у ванну воду і жабеня там прожило до ранку...
Отак от у мене не вийшло порибалити17 серпня зранку.
Мої плани згидив сом вагою 27кг.400грам!!!(чого і Вам бажаю)
Изменено: Юстас, 18 Август 2013 - 10:43