Вернувся назад на Неньку і я з сім'єю.
нагадаю відпочивав 10 днів в Обзорі. Це був перший раз відпочинку в Болгарії ... думаю що не останній.
про позитив (одразу скажу що відпочивав в Затоці (Одеська обл., і в Сімеїзі (ЮБК)) ....
Обзор це невеличке (десь 1.5км на 600м) курортне містечко яке вважається відносно дешевим, тут майже дуже мало росіян (машинами) але немало українців на машинах, є поляки і трішки словаків, і дуууже багато болгар-туристів. Є невеличкий парк атракціонів, зелений парк з фонтанчиком, є центральна площа, є дві сцени де ЩОДНЯ проводяться виступи дитячого мистецтва (кількагодинні). один невеличкий супермаркет, є продуктовий базарчик, + кілька продуктових магазинчиків, кілька торгових алей і є багато кафешок.
В містечку абсолютна більшість приватних мікро-готельчиків, тобто будинків які мають 3-4 поверхи по 2-3-4 номера на кожному поверсі, деякі з маленькими басейниками на території.
Ціни на житло різні. в середньому стартують від 25лева за номер на двох (туалет-душ в номері, холодильник + телевізор 15", прибирають кожного дня) і до 35 лева (говорю за ціна на початок липня, далі можуть бути дорожчі, в червні дешевші)
мі особисто жили в двох номерах, 2 + 3, нас було троє дорослих і двоє дітей, ми платили 70лев за обидва номери, приватний готельчик, 2лінія (до моря 250м), великі балкони в кожному номері, маленький see-view )))) платили трішки дорогувато можна було знайти і дешевше, перевагою у нас було те що була загальна кухонька де можна було приготувати щось самому.
Ціна на розваги + на їжу-продукти. Розваги .... як писав вище є парк атракціонів і там ціни від 3 до 6 лев. Продукти .... в цілому дорожчі ніж у нас на 20-30%, якщо по категоріям то фрукти-овочі такі самі як у нас, ковбаси - +20%, булочки - дуже дорогі 1-2-3лева, молочка +50-100%, йогурти 1.2-2лева і це _питний_ йогурт 300-325мл (((, цукерки дуууже дорогі 10-20 лев за кілограм, печеньки і таке інше теж +50-100% від наших цін. соки теж дорожчі ... 2.5-3 лева за літр. АЛЕ попри це все в кафешках ціни нормальні і в цілому дешевші ніж у нас. на 3дорослих + 2 дітей (4 і 7 років) ми обідали в середньому на 20-25 лев (сюда входить 2х0.25 сочки , 2х0.33л пива, 4-ти страви (з них 1-2 супи), + 2-3 лепешки-пърленки))) ) цього нам вистачало аби наїстись, інколи не розраховували і забирали з собою.
загалом по цінах ... дуууже грубо 100Є в день на 4-5 людей абсолютно достатньо на житло-їжу-розваги
Дорога .... ми їхали в Румунії через міст на Констанцу, по дорозі в Болгарію на крайній правій будці оплатили збір карткою, по дорозі назад на крайній правій смузі оплатити карткою не змогли (( (але давши техпаспорт і зупинившись на стоянці, розрахувались за проїзд карткою в будці поруч, отримали техпаспорт назад і поїхали далі, тобто замість 2 хвилин це у нас зайняло 10 хвилин), як пояснили нам (на мімах) в будці були якісь тимчасові проблеми з картками.
по паливу ... мене цікавив в першу чергу газ .... в Румунії газ 2.95-3.20 лея, в Болгарії 1.15-1.25 лева. по дорозі зі Львова туда назад нам вийшло 2500км (це ближче ніж на ЮБК), кордон "туда" зайняв 40хв укр-рум + 20хв рум-болг, і "назад" 10хв болг-рум + 20хв рум-укр черг не було, але ми їхали вночі, туда 12-та ночі і назад 5-та ранку. Їхали ми через ніч, як показує моя практика це саме оптимальне для дальніх поїздок, і діти переносять чудово. і дні відпустки не втрачаються потім я поспав 3годинки і акі "огурчик" )))) Дорога в Румунії нормальна фір (кінних повозок) нема ( я за весь час зустрів всього 4 фіри і то десь в 6-7 ранку) ніхто під колеса мені не кидався. але із газовими заправками в Румунії біда ( та і взагалі із заправками, маленькі і хілі вони якісь), ближче до кордону з Болгарією газових заправок взагалі нема!!! але в Болгарії газ практично на кожній заправці. дорога мені зайняла 19-20годин в цілому із зупинками і кордонами.
щодо "на що подивитись" в Варні є багато чого, також, Созополь,Несебр, Ботанічний сад в Бальчику, Каліакара, той самий аквапарк в Сонячному Березі і Несебрі. є картинг )))) так що подитись є на що більше в глибину Болгарї цього ще більше, просто треба шукати ))))
Клімат .... мені він нагадує ЮБК, є і гори (трішки інші але є), температура 26-29С, в номері кондиціонера не треба взагалі, комарів нема взагалі, пляж десь 30-50м, пісок, точніше перетертий в пісок ракушняк ))), крутизна берега помірна з частими косами. вода тепла (не скажу за градуси але точно не холодна) і чиста, навіть під час шторму, під час штилю з'явились малесенькі ракоподібні і цуко щипали (без наслідків, по болісним відчуттям як комар) що трохи псувало радість від чистої і теплої води, так само під час штилю було багато крабі які можна було спостерігати навіть без маски бо вода чиста. знаходили мушлі ))))), знайшов 2 рака-отшельника )))
якось так
Ось посилання на альбом з фото. https://picasaweb.go...2009/201407011#